terça-feira, setembro 11, 2007

Agressões culinárias

Acontece que a culinária pode conter mais clivagens entre povos do que a religião sobretudo para uma geração mais jovem. Assim, o peixe português atreve-se a apresentar-se à mesa com cabeça, olhos, boca e dentes e esqueleto interno (vulgo espinhas) enquanto o salmão do norte da Europa é muito mais educado apresentando-se em filetes sem espinhas nem olhos nem cabeça. Também a canja de "miúdos" portuguesa é um desafio para certas culturas. Deus fez a galinha com fígado, o que pode arruinar o sucesso do chefe cozinheiro se o comensal descobrir que o fígado foi incluído na canja. Assim, há que decapitar previamente os peixes e desfigadar as galinhas nalgumas recepções diplomaticamente mais complicadas.

2 comentários:

Pinus Silvestris disse...

I don't think that there is a North-South difference in the way food is cooked and presented on the table. I see the differnces more from country to country. In France and Belgium you will see the fish served complete in Germany anmd England you will rarely see the complete fish. The fish will be served has filet. In Germany that is understandable, since they are not a real fish- eating cou ntry. Don't forget that in the South they are at least 600 km from the sea.
The same diffences we have in serving culture, you also will find in Asia. In China you will find the complete fish served (additional with some nic decorations) therefore in Japan the fish comes in slices, without any bones and in India beside Goa fish is very rare. The Goa fish is not seved in one piece with head and bones but in small pieces in a sharp masala greavy. As you see it is amazing how from country to country the way fish is served and it is not always explainable why.

Anónimo disse...

Yes thats right, i agree, so better take the ancient advice, "in Rome be a roman" and enjoy the fish as normally served in each country when you are there.